Дивовижна правда про те, як досягти маркетингових цілей

Змініть свій погляд на маркетинговий успіх. Дізнайтеся, як визначення пріоритетів розвитку вашої маркетингової команди призводить до сталого зростання.

Забудьте про своїх клієнтів - справді, адже ключ до зростання може бути зовсім не тим, що ви думаєте.

У сучасному середовищі більшість компаній мають єдиний і невпинний фокус на зростанні. І часто зростання за будь-яку ціну. Однак ми не зупинялися, щоб подумати про те, що насправді сприяє зростанню.

Що є ключем до зростання? Що є найбільшим фактором, який впливає на те, чи досягаємо ми поставлених цілей і чи досягаємо їх? І, найголовніше, що, якби все було навпаки?

Маркетинг завжди був про людей. Ви чули фразу "клієнт завжди правий". Але ми, здається, забули, що є ще одна важлива група людей - наша команда маркетологів. Ми зробимо все можливе, щоб залучити, зацікавити та утримати клієнтів, але приділяємо мало часу та зусиль формуванню та вдосконаленню наших команд.

Чому маркетингові команди здаються другорядними?

Можливо, тому, що маркетологи стикаються з незліченними пріоритетами та нереалістичними очікуваннями і мають занадто мало ресурсів або часу, щоб зосередитися на створенні високоефективної маркетингової команди. Але це не виправдання.

Насправді, ваша маркетингова команда є найбільшим предиктором вашого успіху. Неефективна маркетингова команда не зможе досягти навіть найскромніших цілей. А ще вона створює більше хаосу і стресу, ніж вам потрібно (і з чим вам вже доводиться мати справу).

Як маркетологи, ми повинні по-іншому думати про свої пріоритети і перестати ставити віз попереду коня. Демонстрація безпеки в літаку інформує вас про те, що важливо спочатку надіти кисневу маску, перш ніж допомагати іншим. Це може здатися егоїстичним, але це не так. Це робиться для того, щоб ви не стали недієздатними і могли допомагати іншим. Якщо ви ігноруєте свої потреби, перш ніж намагатися допомогти іншим, ви в кінцевому підсумку не допоможете нікому.

Більшість маркетингових команд настільки зациклилися на зростанні за будь-яку ціну, що забули спочатку надіти власну кисневу маску. Настав час вивернути наш маркетинг навиворіт.

Маркетинг навиворіт

Якби ваша маркетингова організація була деревом, ви б хотіли, щоб воно росло швидко, продовжувало рости безперервно і стало найбільшим деревом у вашій місцевості. Це типовий фокус на зростанні: швидкий, постійний і домінуючий.

Однак, коли ми думаємо про зростання, ми часто думаємо лише про те, що видно, а не про невидиме. Від того, наскільки глибоке коріння, залежить, наскільки великим чи швидким може вирости дерево. Без належного фундаменту, структури та опори будь-яке дерево може бути повалене першим же буревієм, особливо якщо воно росте надто швидко.

На жаль, це часто трапляється з маркетинговими організаціями. Безупинне прагнення до зростання і відсутність міцного фундаменту призводить до того, що маркетингові команди вигорають, операційні директори продаються, а компанії доводиться починати все з нуля.

Якщо ви хочете масового зростання, воно має бути стійким. А щоб досягти нових висот, спочатку потрібно пустити глибоке коріння.

Справа не в клієнтах, KPI чи доходах. Справа в людях. Це маркетинг навиворіт.

Успіх вашого маркетингу залежить від ваших людей. Вам потрібні правильні люди з правильними навичками для ефективної співпраці та комунікації.

Щоб побудувати потужну маркетингову команду, перший крок - з'ясувати, на якому етапі розвитку знаходиться ваша маркетингова команда.

3 етапи створення маркетингової команди

Існує три етапи розвитку маркетингової команди. Перш ніж ви почнете зосереджуватися на вдосконаленні своєї команди, варто зрозуміти, на якому етапі вона перебуває, щоб мати змогу планувати належним чином.

Імпульс

Кожна маркетингова команда починається на цьому етапі, і багато хто залишається на ньому досить довго. На цьому етапі ваша команда визначає цілі, з'ясовує ролі та працює над тим, щоб зрозуміти, як ефективно співпрацювати та спілкуватися.

Багато пристрасті та думок, але мало структури. Хаотична, але захоплююча, мета на цьому етапі - вижити, почати встановлювати межі та впорядковувати хаос.

Зрілість

Ваша команда побудувала міцний фундамент і тепер може зосередитися на пошуку можливостей для вдосконалення та зростання. Виклики та вузькі місця все ще обмежують продуктивність, але команда принаймні усвідомлює, що вони існують. На цьому етапі ваша команда повинна зосередитися на побудові систем і формалізації своїх операцій.

Майстерність

Ваша команда складається з правильних людей, які чітко розуміють цілі і щодня досягають відчутного прогресу в їх досягненні. Тепер вони можуть витрачати час на тестування, навчання та вдосконалення процесу і своєї роботи. На цьому етапі ви можете допомогти команді максимізувати свої зусилля, поділитися своїми ідеями та закріпити успіх.

Оцініть свою команду, щоб зрозуміти, на якому етапі ви перебуваєте. Потім ви можете зустрітися з ними там, де вони перебувають, і розробити план, який допоможе їм побудувати міцний фундамент і розвиватися далі.

Нам часто хочеться вірити, що наша команда більш просунута, більш здібна і більш кваліфікована, ніж є насправді. Можливо, ви маєте рацію, але перед тим, як вирушати в складну подорож, корисно відступити назад і перевірити, чи все гаразд.

Як підвищити рівень вашої команди

Маркетинг навиворіт вимагає від вас по-іншому думати про те, як ви підходите до маркетингу. Це усвідомлення того, що інший інструмент, новий канал або тактика не допоможе вам досягти поставлених цілей.

Зосередившись на своїй команді, ви зможете досягти глибокого і значного впливу та досягти поставлених цілей швидше, ніж ви коли-небудь думали, що це можливо.

Якщо ви готові по-новому поглянути на те, як ви підходите до маркетингу, виконайте наступні чотири кроки:

  • Проаналізуйте та оцініть свою команду, щоб зрозуміти відправну точку.
  • Знайдіть місце і час, щоб інвестувати в розвиток і зростання вашої команди.
  • Створіть 90-денний план, який окреслить напрямки розвитку вашої команди.
  • Вживайте заходів, регулярно перевіряйте виконання і тримайте команду на правильному шляху.

Переосмислення маркетингу, зростання та цілей

Маркетологи завжди матимуть агресивні цілі, нереалістичні завдання та обмежені ресурси для їх досягнення. Давайте визнаємо, що те, як ми працюємо, не працює. Що поточний маркетинговий підхід не є розумним або стійким. Натомість давайте підійдемо до цього зсередини.